Ett år har gått som inte liknar något annat p g a den pågående Corona-pandemin. Såväl på ett personligt som på ett samhällsplan har det drabbat oss alla. Inte minst föreningslivet har haft problem med sammankomster och verksamhet. Så även forskar-föreningen som efter årsmötet i mars ställde in alla publika evenemang. Inget öppet hus på måndagar i Forskarhörnan, inga studiecirklar och inget höstmöte. Under okt och nov återupptogs dock verksamheten med öppet hus under måndag-em mellan
kl 15 och 17, men intresset har varit lågt, för att efter Folkhälsomyndighetens besked den 10 nov åter stänga ned.
Oavsett pandemi kommer dock julen som vanligt i december. Kanske blir det en annorlunda högtid för många, med ändrade vanor, men traditioner har alltid varit stadda i förändring. När jag var liten på 1950-talet var elektriska adventsljusstakar ovanliga och nu finns de i nästan varje fönster. Andra föremål som t ex pappersbonader har nästan helt försvunnit.
Även julbordets fröjder har förändrats över tiden och det är inte mycket vi känner igen så sent som för 100 år sedan. Min mamma berättade att skinka inte var vanligt på julbordet omkring år 1920. Något som förekom redan då var emellertid risgrynsgröten som, till skillnad från den vanliga kornmjölsgröten, be-traktades lite som festmat i det gamla bondesamhället. Dessutom var släktkalas vanliga om än med enkel förtäring.
Några som inte hade det alltför väl förspänt ytterligare 100 år bak i tiden, var de svenska soldater som i samband med Finska kriget 1808-09 tillbringade julhelgen 1808 i Piteå socken. Enligt bevarade uppgifter bestod deras förplägnad av ett halvt stop mjölgröt med 3 lod (40 gr) smör samt ett kvarter (0,33 l) mjölk eller lika mycket svagdricka med sirap. Dessutom erhöll varje soldat drygt 100 gr salt sill per dag och 1 jumfru (8 cl) brännvin per man under jul-, nyårs- och trettondagen. Således avnjöt man sill och snaps redan då.
Lite mer kräsligt åt de svenska och finska officerarna i Torneå vid samma tillfälle: Julkvällen bestod maten av risgrynsgröt med vinsovel, lutfisk, kaka, rött vin och bål där-till. Juldagen åt man smör och bröd, färsk lake, ugnsgröt, tjäderstek, risgrynskaka, tårta samt rött vin och bål att dricka.
Låt oss hoppas att även ni som läser detta får smaka på risgrynsgröt med eller utan vinsovel. Till sist en uppmaning till alla – håll ut det kommer ljusare tider!

God Jul och Gott Nytt År!
Styrelsen genom ordf. Anders