Projektarbeten

Gravstensinventeringen

Sedan 1970-talet pågår i Sverige en inventering av gravar. Numera sker det i Sveriges Släktforskarförbunds regi. Gravstenar och gravprydnader är ett viktigt kulturarv. Vi vill därför bevara något till kommande generationer. Älvsbyns Forskarförening arbetar just nu med att inventera stenarna på skogskyrkogården, sedan tidigare är gamla och nya kyrkogården inventerade. Det gör vi genom att ta bilder av gravstenarna och matar in bilderna, samt uppgift om vilka som vilar i gravarna, i ett centralt register. Vi samarbetar med Älvsby församling och använder den förteckning över gravplatserna som vi fått. Vill du söka i registret kan du använda denna länk.

www.genealogi.se/gravproj/Gravsoklist

Byar i södra Älvsbyn (Avslutat projekt)

Historisk utflykt runt Älvsbyn 2009

Med en svunnen tid i sikte åkte i går delar av Älvsby forskarförening på utflykt. Bakom turen ligger den bok som gruppen håller på att skriva om de södra byarna i kommunen.

Med på exkursionen var sex av dem som i flera år jobbat med kartlägga byggnader och deras historia i byarna söder om Älvsbyn.
– Det har varit bra mycket mer jobb än vi kunde tänka oss från början. Men nu börjar vi närma oss slutet. Och att få komma ut så här och själv se det man skrivit om i tre års tid är väldigt kul!, säger Gun Jonsson.
Från tidigt 1800-tal
Byarna som gruppen forskat i är Nygård, Högheden, Bränna, Småträsk, Tvärsel, Snårbäcksliden och Kälsberg.
– Vi har tagit reda på vilka som var de första nybyggarna på platserna och sedan följt bebyggelsen till dags dato. På vägen får man även veta vad som hänt människorna under tidens gång, säger Uno Johansson.
Det tidsperspektivet innebär att starten på forskningen ligger under 1800-talets början då marken styckades upp och papper på bruks-och äganderätt började skrivas.
Ryskt besök
Under tisdagens utflykt gjordes första stoppet i Nygård, längs med den gamla landsvägen mellan Älvsbyn och Piteå.
– Det här området kallades för korvängen eftersom det går rykten om att ryssen ska ha stannat här och kokat korv. Dessutom finns det ett ställe som kallas ”Ryssgraven” i Kälsberg, så det kan nog ligga sanning i det, berättade Åke Engman.
Boken om Älvsbyns södra byar planeras att bli klar till jul.
(Texten kopierad från PT)

De som jobbat med projektet är:

Åke Engman, Gun Jonsson, Anders Öberg, Tore Lundgren, Halldor Eriksson, Uno Johansson, Marianne och Lars Stenberg, Birgit Jonsson, Maj Jonsson/Lindkvist, Lars Larsson, Lilian Lindgren och Sonja Berglund.

Boken finns att köpa på försäljningssidan!

 

Utgåva 2 av dödsannonser på ett USB-minne.(avslutat projekt)

 

Britt Norman och Ann-Sofie Öberg med en uppdatering av CD:n med gamla dödsannonser på avlidna Älvsbybor. Den första utgåvan kom 2010 och sålde snabbt slut. Man har sedan fortsatt att samla och scanna in dödsannonser samt in-
bjudningar till begravning, som kompletterar utgåva 2. Flera har uttryckt sin uppskattning över den 1:a CD och berättat att man haft nytta av den i sin forskning. 

Utgåva 2 finns att köpa på USB på försäljningssidan!

Nyfors en del av Byn.(avslutat projekt)

Från artikel i Piteå-Tidningen den 18 FEBRUARI 2020 20:00
“Nyfors är nog okänt för de flesta”
Det gamla Nyfors, med sågverk, kvarn och annat är för många Älvsbybor ett okänt kapitel. Men för den vetgirige finns det nu en hel bok.
“Nyforsgruppen” från Älvsby forskarförening bestående av Börje Isaksson, Tore Lundgren, Anders Öberg, Karl-Erik Sjöberg och Carin Blom har arbetat tillsammans med boken under några år.
– 1924 brann det mesta upp. Resten tog ett dammras runt 1957. Det som finns kvar i dag av industrierna är väl egentligen ett fundament som finns där innanför triangelspåret. Det är nog okänt för de flesta vad som en gång fanns i Nyfors, säger Börje Isaksson.
“Nyfors – en del av byn” täcker egentligen Nyfors från 1539 fram till 1950-talet då historien med IOGT-NTO börjar. Främst är det industrialiseringen och människorna som bodde där under den tiden som står i fokus. 1701 syntes Nyfors för första gången på kartan. 1730 kom den första ramsågen på plats. 1829 kom första bosättningen med bland annat folk från Östanbäck. På gamla bilder syns sågen, kvarnen och bostäder.
Hur kom ni fram till att ni var färdiga?
– Jag det är väl när IOGT-NTO börjar komma igång. Ska man gå in mer på det så måste man egentligen skriva en helt egen bok om bara det. Någonstans måste man ju sätta punkt, säger Isaksson.
Älvsby forskarförening träffas på tisdagar efter lunch på biblioteket i Älvsbyn för forskarkafé där de hjälper varandra med forskandet. Utöver det har Nyforsgruppen också träffats varje vecka i flera års tid.
– Att samla material och sådär, det tar tid. Sen är det inte så bara att få ihop det till en bok också. Men nu är den färdig, säger Isaksson.
Håkan Öberg