Projektarbeten

Ny utgåva av CD:n med dödsannonser

Just nu arbetar Britt Norman och Ann-Sofie Öberg med en uppdatering av CD:n med gamla dödsannonser på avlidna
Älvsbybor. Den förra utgåvan kom 2010 och sålde snabbt slut. Man har fortsatt samla och scanna in dödsannonser och in-
bjudningar till begravning, som kommer att komplettera tidigare utgåvan. Flera har uttryckt sin uppskattning över 1:a
utgåvan och berättat att man haft nytta av den i sin forskning. Vi är därför förvissade om att 2:a utgåvan blir efterfrågad.
Nu håller vi på att slutföra arbetet med att sammanställa inbjudningarna till begravningar och dödsannonser. Vi räknar med att kunna ge ut den nya utgåvan i samband med firandet av Kyrkan 200 år i juli 2013.

Vi kommer att meddela pris och övrigt kring utgivningen, lite senare i vår.

Gravstensinventeringen

Sedan 1970-talet pågår i Sverige en inventering av gravar. Numera sker det i Sveriges Släktforskarförbunds regi. Gravstenar och gravprydnader är ett viktigt kulturarv. Vi vill därför bevara något till kommande generationer. Älvsbyns Forskarförening arbetar med att inventera gravstenarna på gamla kyrkogården, vid kyrkan. Det gör vi genom att ta bilder av gravstenarna och matar in bilderna, samt uppgift om vilka som vilar i gravarna, i ett centralt register. Vi samarbetar med Älvsby församling och använder den förteckning över gravplatserna som vi fått. Vill du söka i registret kan du använda denna länk.

www.genealogi.se/gravproj/Gravsoklist

Kartläggning av bebyggelse runt Älvsbyn

Hösten 2006 påbörjades projektet i cirkelform där deltagarna försöker kartlägga bebyggelsen i några byar runt Älvsbyn: Nygård, Högheden, Bränna, Tvärsel, Småträsk, samt efter Tväråvägen, Kälsberg och Snårbäcksliden. Vi har samlat in fotografier och uppgifter och planerar att ge ut en bok så småningom. Åtta-tio personer har träffats en gång i veckan sedan starten. Hösten 2007 har vi jobbat mest med Snårbäcksliden, samlat in material, foton och andra uppgifter. Vi fortsätter hela våren 2009 med övriga byar.

Vi kommer att meddela pris och övrigt kring utgivningen, lite senare i vår.

Information ang. ”Byacirkeln”, februari 2009.

Vi har ju jobbat från hösten 2006, hela tiden, cirkelträffarna har vi haft uppehåll under sommar och julhelger, men jobbet har fortgått oavbrutet. Nu jobbas för högtryck, vissa delar, tex.: Bränna, Tvärsel, Småträsk och Snårbäcksliden är i stort sett klara, men det finns delar där vi saknar information. Det har varit en del sjukdomar bland våra gruppmedlemmar under juluppehållet.

Vi försöker att gå tillbaka i tiden så långt det bara går och samtidigt vara noga med faktauppgifter. Och det tar tid, men vår ambition är att få ett så bra innehåll i boken som bara möjligt. Därför drar det ut på tiden.

Är det någon som har berättelser, bilder eller andra faktauppgifter om och kring någon av dessa byar tar vi tacksamt emot. De som jobbar med projektet är:

Åke Engman, Anders Öberg, Tore Lundgren, Halldor Eriksson, Uno Johansson, Marianne och Lars Stenberg, Birgit Jonsson, Maj Jonsson/Lindkvist, Lars Larsson, Lilian Lindgren och Sonja Berglund.

Byar som vi arbetar med nu är Nygård, Högheden, Kälsberg.

Maila eller ring någon av undertecknade

Gun Jonsson, cirkelled. Tel: 0929-124 62 eller maila: gunjons@telia.com

Åke Engman Tel: 0929-554 37 eller maila: ake_engman@swipnet.se

Historisk utflykt runt Älvsbyn 2009

Med en svunnen tid i sikte åkte i går delar av Älvsby forskarförening på utflykt. Bakom turen ligger den bok som gruppen håller på att skriva om de södra byarna i kommunen.

Med på exkursionen var sex av dem som i flera år jobbat med kartlägga byggnader och deras historia i byarna söder om Älvsbyn.
– Det har varit bra mycket mer jobb än vi kunde tänka oss från början. Men nu börjar vi närma oss slutet. Och att få komma ut så här och själv se det man skrivit om i tre års tid är väldigt kul!, säger Gun Jonsson.
Från tidigt 1800-tal
Byarna som gruppen forskat i är Nygård, Högheden, Bränna, Småträsk, Tvärsel, Snårbäcksliden och Kälsberg.
– Vi har tagit reda på vilka som var de första nybyggarna på platserna och sedan följt bebyggelsen till dags dato. På vägen får man även veta vad som hänt människorna under tidens gång, säger Uno Johansson.
Det tidsperspektivet innebär att starten på forskningen ligger under 1800-talets början då marken styckades upp och papper på bruks-och äganderätt började skrivas.
Ryskt besök
Under tisdagens utflykt gjordes första stoppet i Nygård, längs med den gamla landsvägen mellan Älvsbyn och Piteå.
– Det här området kallades för korvängen eftersom det går rykten om att ryssen ska ha stannat här och kokat korv. Dessutom finns det ett ställe som kallas ”Ryssgraven” i Kälsberg, så det kan nog ligga sanning i det, berättade Åke Engman.
Boken om Älvsbyns södra byar planeras att bli klar till jul.
(Texten kopierad från PT)

Lämna en kommentar

sjutton − 7 =