Älvsbyns Forskarförening

Älvbyns Forskarförening främjar släkt- och bygdeforskning i Älvsbybygden. Det är en ideell förening som bildades 2006 och är ansluten till Sveriges Släktforskarförbund.

Forskarhörnan
På biblioteket i Älvsbyn finns Forskarhörnan där vi träffas och på olika sätt möts kring vårt gemensamma intresse. Där finns också Forskargrottan med våra datorer som medlemmar och gäster får använda för sin forskning. Vi har en stor mängd litteratur som också finns där, och mycket digitalt forskningsmaterial som medlemmarna får använda.

Öppet Hus
Forskarhörnan är bemannad på måndagar kl 15.00-17.30 under januari till april samt augusti till november. Första måndagen dessa månader är den dessutom bemannad till klockan 20.00. Alla är välkomna dit för att sitta och forska, få hjälp med sin forskning, svar på frågor eller helt enkelt träffas och prata om det gemensamma intresset. Den sista måndagen varje månad har vi ett intressant tema som någon berättar om.

Forskargrottan
Forskargrottan är tillgänglig för medlemmar hela året på bibliotekets öppettider. Nyckel finns att låna i receptionen. Här finns en lista med föreningens digitala forskningsmaterial som medlemmar får använda.

Studiecirklar
När intresse finns så anordnar vi studiecirklar i släktforskning och dna-släktforskning.

Årsmöte
I samband med våra årsmöten inbjuder vi alltid en kunnig föreläsare som berättar om något intressant ämne som berör Älvsbyns historia.

Utflykter
Ibland arrangerar vi utflykter till intresanta ställen för våra medlemmar.

Facebookgrupp
Förutom denna hemsida har vi en facebookgrupp som heter Älvsbyns Forskarförening. Den har många medlemmar och är mycket aktiv. Där delas gamla foton från Älvsbybygden, och många frågor får svar av kunniga medlemmar.

Bya-Bladet
Vi har också en medlemstidning, Bya-Bladet, som kommer ut fyra gånger per år. Den är mycket uppskattad och har alltid ett intressant innehåll om ämnen som hör till vårt forskningsområde. Bya-Bladet skickas med mejl till medlemmarna och kan även läsas här på hemsidan, dock endast äldre nummer om man inte är medlem. I Forskarhörnan finns också ett pappersexemplar som man kan sitta där och läsa.

Projekt
Genom åren har vi arbetat med flera större projekt som boken Byar i södra Älvbyn, bildarkivet, en utställning till Älvsby församlings firande Kyrkan 200 år, gravstensinventeingen och Norrländska Släktforskarhelgen.